Jak vybrat řezbářské dláto? Zaměřte se na profil i tvar ostří

Pokud jste profík, tohle už nejspíš dávno víte. Jak se ale říká – opakování je matka moudrosti. A proto vám v následujících řádcích ukážeme, jak správně vybrat řezbářské dláto nejen do vaší domácí dílny.

Vybírejte podle profilu ostří

V první řadě je dobré si určit, jaký profil vlastně budete potřebovat. Existuje totiž šest základních profilů, přičemž každý z nich se hodí k jiné činnosti:

  • Plochá dláta – používají se především pro přímé řezy a rovné plochy. Patří mezi základní vybavení, které by nemělo chybět v žádné dílně.
  • Šikmá řezbářská dláta – jde prakticky o stejný nástroj jako v případě plochých dlát. Jen s tím rozdílem, že má toto dláto zkosené ostří pod úhlem 45 nebo 60 stupňů. Díky tomu tak dobře zapadne třeba do rohů a jiných míst, kam se klasické ploché dláto nedostane.
  • Dutá dláta – vhodná pro vyříznutí hrubého tvaru. Řezbáři nebo truhláři nabízí možnost velice rychle odstranit přebytečné dřevo před tím, než přistoupí k modelování jemnějších detailů.
  • V-profil – ideální pro vyřezávání drážek.
  • Další typy – pořídit můžete ještě variantu ve tvaru macaroni (kombinace plochého dláta s V-profilem) a fluteroni (dutý profil ve tvaru U a 3 okraje). K dispozici jsou i různé varianty zahnutí a úhlů u výše zmiňovaných variant.

Kde pořídit kvalitní dláto?

Dláta pořídíte taky v různých tvarech. Koupit si můžete rovné, přehnuté či lžícové. Mezi tvary určené pro specifické a více komplexní úkoly patří zase fishtail (ve tvaru rybího ocasu) či oboustranné ostří.

Jak jste si sami mohli přečíst, řezbářských dlát je celá řada. Pokud si tedy chcete doplnit svoji dílnu, zamiřte na eshop Simek.cz, kde najdete kvalitní stroje a vybavení pro truhláře. Kromě sady kvalitních dlát třeba také pracovní kozy a celou řadu dalších užitečných nástrojů z obchodu s 30letou tradicí.

Podobné články